CINZIA ANSELMI / PRZEPIS NA PESTO

Cinzia na spacerze

Cinzia na spacerze

W poprzednim Wpisie obiecałam,że opowiem Wam w kilku słowach o mojej włoskiej przyjaciółce Cinzii.20160317_09021220160317_090227
Z Cinzią zapoznałyśmy się na basenie jak jeszcze miałyśmy małe dzieci.Wiosną,latem,jesienią i zimą,kiedy tylko wyłazi słońce,zdzwaniamy się i idziemy na spacery.Latem jeździmy na rowerach na basen,we dwie bo tzw.dzieci już dorosły. Na basenie Cinzia „robi długości” dopóki się nie zmęczy.Ja pływam sobie tylko dla przyjemności.Starsza córka Cinzii,Arianna,pracuje w miesięczniku „SILHOUETTE DONNA” i pisze Bloga o modzie:”The Diary of Fashion Obsession”.Cinzia maluje,szyje,pisze wiersze i powieści.Siłą rzeczy ja te powieści tłumaczę na polski a swego czasu Cinzia zajęła się korektą mojego tłumaczenia „Języka Trolli”Musierowiczowej na polski.20160317_090243I to właśnie Cinzia nauczyła mnie robić PESTO.
PESTO GENOVESE to jest sos,zimny- w sensie że go nie gotujemy.
Nadają się do niego:makaron,spaghetti,”penne righate” a także „farfalle”.
A sos PESTO jest bardzo prosty:
talerz świeżo zebranych liści bazylii
garść orzeszków pinolowych
pół szklanki oleju z oliwy
sól do smaku
jak ktoś lubi to pół ząbka czosnku
Wszystkie składniki mieszamy w mikserze i pesto gotowe
Makaron albo „penne righate” gotujemy al dentecedzimy na gorąco i wrzucamy do niego pesto a potem mieszamy.Podajemy posypane serem parmeńskim.Smacznego

Print Friendly
Bez kategorii,codzienność,Italia,lifestyl,przepisy,włochy,zwiedzanie,zwyczaje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>