Mantua część 2 / Przepis na tortelli mantovani

PALAZZO TE

Mantua to jedno z piękniejszych miast Lombardii.Od lipca 2008 roku wpisana została na listę UNESCO a w tym 2016 jest stolicą kulturalną Włoch.

sufit w jednej z komnat w Palazzo Te

Sufit w jednej z komnat w Palazzo Te

W 1328 roku zaczęła rządzić nią rodzina GONZAGA i do 1707 roku wybudowała masę kościołów,placów i pałaców.IMG-20160913-WA0057

W 1525 roku Giulio Romano na polecenie kolejnego Gonzagi wybudował PALAZZO TE …czyli po prostu garsonierę,w której Markez Federico Secondo umieścił swoją oficjalną kochankę  Izabellę Boschetti.Ale bardzo jej tę garsonierę ozdobił i wymalował na ścianach co dokumentuję zdjęciami załączonymi do dzisiejszego Wpisu. ;-) IMG-20160913-WA0058

Dodam tylko,że oprócz zapierających dech w piersiach  fresków w komnatach Gonzagi  możemy podziwiać  wystawy prac ręcznych dzieci z pobliskich szkół.Jedna z tych wystaw przedstawiała pomalowane przez nie  talerzyki.No naprawdę ładne.Tak mi się podobały,że powiedziałam do Michała:”No świetne są te talerzyki,przepiękne.Chętnie dałabym im LAJKA ale nie wiem gdzie mam nacisnąć!!” :-) ;-) IMG-20160913-WA0046

Mantua,która leży nad trzema sztucznymi jeziorami,posiada swój lokalny przysmak:TORTELLI MANTOVANI.Nie wiem czy pamiętacie,ale w Poście o Cremie było o „tortelli cremaschi”:(http://przepisnawlochy.blog.pl/?p=67) W obu przypadkach są to małe kwadratowe pierożki z niesłonym a prawie słodkim nadzieniem.Lokalny autorytet,dziennikarz i pisarz Beppe Severgnini ,urządził kiedyś zawody na popularność obu rodzajów pierożków.Wtedy wygrały te z Cremy,ale te z Mantui też są pyszne:

Ciasto przygotowujemy jak nasze na pierogi,kroimy prostokąty,wypełniamy je nadzieniem i sklejamy w kwadrat.(Potem gotujemy też jak nasze pierogi).

A nadzienie do tych tortellów  to:ugotowana dynia plus sypany ser grana padano plus pokruszone amaretti(włoskie ciasteczka:przepis na Blogu mojej koleżanki:(http://zakateksmakosza.blogspot.pl/2016/09/ciasteczka-amaretti.html) plus gałka muszkatołowa.

Ugotowane,gotowe pierożki przyprawiamy  rozpuszczonym ciepłym masłem i listkami świeżej szałwi.IMG-20160914-WA0005

A prawda jest taka,że moja rodzina nie poważa „słodkich pierwszych dań” więc z reguły tortelli cremaschi i tortelli mantovani zamawiam sobie w restauracji i zawsze jestem z nich zadowolona :-D

I jest jeszcze inna prawda:tortelli mantovani czyli tortelli con la zuccha( z dynią) z łatwością można kupić sobie w sklepach,ugotować w wodzie i ukrasić masełkiem z szałwią.Tortelli cremaschi tylko w kilku sklepach w Cremie :(:(

Widok z Palazzo Te

Widok z Palazzo Te

Print Friendly
Bez kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>