Opis obyczajów część 4:BUONA SERA SORESINA / Makaron z kalafiorem

Jak się jeździ nad morze,a morza w Italii dużo,to w zwyczaju jest by urządzać sobie wieczorne spacery.Do wieczornych spacerów należy wystroić się jak na wesele,ułożyć sobie włosy,no i są dwie opcje:albo na kolację do restauracji a potem przechadzki,albo przechadzka a podczas niej drinki,lody i przesiadywanie w kawiarniach.O której to się zaczyna?Gdzieś od ok.20.30,jak słońce zajdzie i jak jest już mniej gorąco.Spacerują wszyscy : całe rodziny,z wózkami,z rowerkami,młodzi i starzy,z psami,no co tylko istnieje rusza na GIRO:giro,czyli zrobienie kółeczka,czyli obchód,czyli łażenie.IMG-20160705-WA0043

Faceci widzę,ostatnimi czasy z torebkami męskimi:podłużna,przez ramię,prawie tak niezbędna jak torebka damska.Prawie wszyscy faceci bo oczywiście Matteo ani myśli mieć przy sobie coś takiego i całe życie wpycha do mojej torby:klucze od samochodu,portfel,fajki,zapalniczkę i komórkę.Jak mu grożę,że nie będę z tym łazić,to wpycha TO do torby mojej siostry Gośki.W każdym bądź razie faceci też nie byle jak ubrani,ale z nonszalancją:fajnie i wygodnie.

Skoro w miejscowościach nadmorskich odbywają się takie wieczorne defilady,to nie mogło ich zabraknąć również w miejscowościach nienadmorskich.Nie-codziennie,bo kto by to wytrzymał,chociaż np w Mediolanie a konkretnie w jego dzielnicy NAVIGLI jak najbardziej,co wieczór,prawie do rana i chyba o każdej porze roku.W Cremonie we czwartki.W Soresinie w piątki.W Cremie w soboty i niedziele.Te w Soresinie noszą nazwę:”BUONA SERA SORESINA”-jawny odnośnik do piosenki:”Buonasera,signorina,buonasera”.S6300560 (2)

W piątkowe wieczory zamykane są dla ruchu drogowego dwie główne ulice,które krzyżują się na placu,wystawiane są na nie stoliki kawiarni i restauracji,otwierane są sklepy i…spacerujemy,popijamy,spotykamy się,gadamy.Na placu muzyka jakby ktoś chciał tańczyć a w poprzedni piątek Karaoke do 1 w nocy.

A właśnie w piątki często robimy sobie na kolację MAKARON Z KALAFIOREM:łatwy,szybki i smaczny.Oto przepis:

Kalafior dzielimy na małe główki,solimy i gotujemy.

Kiedy jest już nie za twardy ale jeszcze nie miękki wrzucamy do tego samego garnka makaron,najchętniej „penne righate” i gotujemy ok 10 minut.S6300431 (2)

Do innego małego garnuszka wlewamy olej z oliwy i gotujemy w nim ząbek czosnku pokrojony na kawałki.Gotujemy do brązowości.Piszę „gotujemy” bo tego oleju tak z pół szklanki musi być w tym garnuszku,więc czosnek się w nim praktycznie gotuje(do brązowości)

Kiedy makaron jest już gotowy czyli al dente (nie za miękki),wylewamy wszystko czyli ugotowany kalafior z makaronem na cedzak,odcedzamy wodę i wrzucamy znowu do tego samego garnka.Okraszamy to olejem z czosnkiem i danie gotowe.Smacznego!!!

Print Friendly
Bez kategorii,codzienność,Italia,kulinarne,podroze,lifestyl,ludzie,przepisnawlochy.blog.pl,przepisy
2 comments on “Opis obyczajów część 4:BUONA SERA SORESINA / Makaron z kalafiorem
  1. Super blog o Włoszech :) Taki mały przewodnik po Italii co zobaczyć i co zjeść (oprócz pizzy i spaghetti) :) Czekam na więcej przepisów i przepięknych zdjęć :) Aż miło powspominać czas spędzony w tym kraju. Dziękuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>