CREMONA część 1 / PARMIGIANA DI MELANZANE

IMG-20160629-WA0033O Cremie już pisałam,20 km od nas,półn-zach,no w stronę Mediolanu.Natomiast w przeciwną stronę,też 20 km od nas znajduje się Cremona.Cremona jest stolicą naszej prowincji.Fajna ta Cremona,kiedyś ciągle jeździliśmy tam zwiedzać muzea,potem nam się odechciało,potem zachwyciliśmy się w Cremie i tylko tam chcieliśmy spacerować a potem Marta szkoły w Cremie pokończyła i tak jakoś przeprosiliśmy się z tą Cremoną i znów uznaliśmy,że jest fajna i że warto tam jeździć i na shoppingi i na spacery.20160521_155509

Dzisiaj będzie o Katedrze w Cremonie a cała reszta Cremony później.Katedra stoi oczywiście przy głównym średniowiecznym placu  „Piazza del Comune”.Po jej lewej stronie mamy budynek Chrzcielnicy czyli Baptysterium a po prawej Wieżę „Torrazzo”.Ta Wieża ma 112 m i 502 stopnie.Po niej poznajemy,że dojeżdżamy nocą do Cremony.IMG-20160629-WA0031

Katedra pochodzi z epoki romańskiej ale z czasem dodano jej elementów i gotyckich i barokowych,marmurów białych i różowych.Zaczęto ją budować w XII wieku i wybudowano na planie krzyża.Wewnątrz pełna przepięknych malowideł.No długo,długo zwiedzaliśmy ją w środku a jak wreszcie z niej wyszliśmy w pełne słońce,to Marta Cotugno powiedziała do Gośki:”Ciociu daj mi krem ochronny bo muszę sobie posmarować to SITKOWSKIE czoło”( !!!!)

Do zdjęć z Katedry w Cremonie dodam PRZEPIS NA PARMIGIANE Z BAKŁAZANOW:20160521_155244

Cokolwiek robicie z bakłażanami,najpierw należy je pokroić wzdłuż na plastry centymetrowej grubości i zostawić posolone i przyciśnięte jakimś ciężarem (garnek pełen wody) choćby na godzinkę bo jak mawia moja teściowa „bakłażan musi się wypocić”.Bierzemy:trzy duże bakłażany, ragu z sosem,szynkę pokrojoną na kawałeczki, ser typu mozarella i utarty ser parmigiano.

„Wypocone” bakłażany wyciskamy w ściereczkę i nieco podsmażamy na oleju z obu stron.Można je też zgrilować.U nas istnieją w sprzedaży gotowe mrożonki-grilowane płaty bakłażanów i bardzo je polecam.IMG-20160629-WA0034

A potem to już robimy „przekładaniec”:parmigianę, tiramisu i lasagne na tych samych zasadach:

Na dno brytfanny dajemy cienką warstwę sosu z ragu.Na to płaty bakłażana.Potem kawałki szynki i sera,który jak się rozpuści to będzie ciągutki jak rozpuszczona mozarella.Więc nie musi to być mozarella tylko ser,który na pewno sympatycznie będzie się rozpuszczał.

Na to kolejna grubsza warstwa sosu z ragu i nieco sypanego sera parmigiano.I apiać:płaty bakłażana.Mogą być choćby tylko dwie warstwy.Najważniejsze żeby góra kończyła się ragu i sypanym serem.IMG-20160629-WA003020160611_192410

No i do rozgrzanego pieca na 200 stopni na 40 minut.Przez pierwsze 20 minut pieczemy z góry i z dołu a kolejne 20 min.tylko góra,żeby na parmigianie zrobił się solidny strup.Podajemy w kawałkach jak tiramisu albo lasagne.Smacznego!

Print Friendly
Bez kategorii,Italia,kulinarne,podroze,przepisy,włochy,zwiedzanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>