Dzień Matki we Włoszech / Ariadello / Ossobuco con piselli

Dzień Matki we Włoszech obchodzony jest w drugą niedzielę maja i basta.Zadne tam 26 maja.

W drugą niedzielę maja mamy też w Soresinie święto w Ariadello.20160508_131446_resized

Ariadello to takie małe Sanktuarium o 2,5 km od Soresiny.Dociera się do niego naszą Scieżką Zdrowia albo samochodem od strony ulicy.Legenda głosi,że w 1640 roku udał się w to miejsce,do świętego Obrazu ,markiz soresiński Barbó a udał się tam z żoną i czwórką córek.Jedna z nich-niemówiąca i niesłysząca-na widok Obrazu odzyskała i słuch i mowę.Wobec tego markiz zaczął tam budowę małego kościółka.20160506_200608_resized

Mieszkańcy Soresiny uwielbiają to miejsce i świętują tam w drugi weekend maja.Rozstawiają namioty,przygotowują jedzenie i piknikują od piątku do poniedziałku.W niedzielę uczestniczą we Mszy Sw.Młodzież szaleje,zapija po namiotach, griluje,chodzi się odwiedzać  więc jest fajnie.

Normalnie to tam nic nie ma:Kościółek,drzewka,ławeczki,stoliki do pikniku.A miejsce o tyle znane,że wszyscy tam chodzimy na spacery,urządzamy przejażdżki rowerowe,biegamy,no ścieżka zdrowia,ścieżka zdrowia.Pełno na niej luda o każdej godzinie i o każdej porze roku.I to luda wszelkich narodowości: i Włosi ,i Indianie i Egipcjanie i Chińczycy iMarokańczycy,no i my-Polacy,też :-)

20160506_190803_resized

A mnie się przypomniało,że co i rusz w Biedronce reklamują i sprzedają „OSSOBUCO” więc chętnie podam Wam nasz na niego przepis:

Pręga wołowa(ossobuco) czyli mięso wołowe z kością krojone na steki czyli w poprzek.

Najważniejsza w prędze wołowej jest kość a jeszcze bardziej jej mięciutkie wnętrze czyli szpik.

jeszcze Ariadello

jeszcze Ariadello

Do niskiego szerokiego garnka-patelni lejemy nieco oleju z oliwy,szklimy na nim pokrojoną w kosteczkę jedną cebulę i na to kładziemy nasze pręgi-jedna sztuka na jedną osobę.Po 2 minutach obsmażamy na szaro drugą stronę.

Wrzucamy do pręg dwie puszki zielonego groszku wraz z jego sosem własnym i solimy do smaku.Dodajemy tyle wody ile trzeba żeby je przykryć.Kiedy nasza potrawa zaczyna się gotować,wlewamy jedną szklankę sosu pomidorowego,zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum i gotujemy przykryte pokrywką 50 minut a na następne 20 minut zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień.

Ossobuco podajemy z groszkiem i sosem,zjadamy, a na koniec wydłubujemy nożem szpik z kości i zakańczamy nim nasz posiłek.Smacznego!20160508_131108_resized

Print Friendly
Bez kategorii,codzienność,Italia,kulinarne,podroze,lifestyl,ludzie,przepisy,zwyczaje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>