NIZINA PADANSKA / TORTA FRITTA

 

Oto mój pierwszy artykuł do „Ziemii Sochaczewskiej”,którym otwierałam cykl:”Przepis na Włochy”

Witam Was!

Nazywam się Anna Sitkowska i dwadzieścia lat temu wyemigrowałam z Sochaczewa do Włoch.Mieszkam w małym miasteczku leżącym 70 km na południe od Mediolanu.Czyli w Dolinie Padu.Czy Nizinie Padańskiej? Pan Profesor Kołodziejczyk na pewno będzie wiedział.Ten PAD to o 20 km stąd i co jakiś czas wylewa więc jeździmy oglądać.Jeździmy oglądać również kiedy nie wylewa:na jednej z restauracji zaznaczają na murach wysokość wody w czasie powodzi.

IMG_0496

Do tej restauracji jeździmy z koleżankami na kolacyjki.Jeździmy tak daleko bo dobre jedzenie Włosi cenią sobie ponad wszystko.Do dobrego lokalu warto jechać nawet 50 km.

W tej restauracji nad Padem jadamy TORTA  FRITTA CON SALUMI  czyli taki słony racuch ze świeżymi wędlinami:prosciuto crudo,salame,coppa,porchetta no i marynowane cebulki,grzybki,karczochy.Do torta fritta podają też świeży ser gorgonzola a jak już się objemy i opijemy to na koniec serwują nam do tego racucha nutellę.A robi się go tak:

Dla sześciu osób:

60g smalcu, 500g mąki,  40g drożdży,  sól,  olej do smażenia

Na desce do ciasta ugnieść mąkę z solą,smalcem i rozpuszczonymi w 250g ciepłej wody drożdżami.Ugniecione ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto uwałkować na grubość ok 3 mm i kroić na romby 8cm na 8cm.Smażyć na wrzącym oleju na złoty kolor.Usmażone wyławiać po jednej sztuce i kłaść na papierowy ręcznik.Podawać gorące!

Cremona

Cremona

Można też zrobić TORTE FRITTE w inny sposób:

1kg mąki,  2 zgniecione,ugotowane ziemniaki,  pół litra ciepłego mleka,  1 kostka drożdży,  półtorej łyżeczki soli,  3 łyżki oleju

I w tejże wersji ma ona nam rosnąć co najmniej 2 godziny a ciasto rozwałkowujemy na 5 mm grubości.Powiem więcej:racuchy smażone w ten sposób możemy kroić na pół i napełniać naszymi świeżymi wędlinami albo serem gorgonzolą albo nutellą na deser….Wszystko zależy od Was!

 

Print Friendly
Bez kategorii,codzienność,Italia,kulinarne,podroze,lifestyl,ludzie,przepisnawlochy.blog.pl,przepisy,włochy,zwyczaje
2 comments on “NIZINA PADANSKA / TORTA FRITTA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>