OPIS OBYCZAJOW część 1 / RISOTTO Z TRUSKAWKAMI

IMG-20160407-WA0003

Opis włoskich obyczajów muszę podzielić na kilka części i pisać o nich w takiej kolejności w jakiej mi się przypominają.

Na przykład posiłki.

Sniadanie:kawa albo kawa z mlekiem albo płatki.Bułki brioche.Ciastka maczane w mleku.Zadnych kanapek czy jajecznic.Digital StillCamera

Obiad o 12 albo o 13 .Pierwsze danie makarony albo risotta,drugie danie-mięso albo ryba.

Kolacja.TEZ NA CIEPLO.Ok 19 albo 19.30. Pierwsze i drugie danie INNE od obiadowego.

PS:W wielu rodzinach je się jednak pierwsze ciepłe danie na obiad i drugie ciepłe danie(mięso) na kolację.20160317_123103IMG_0436

 

 

 

Innym obyczajem jest,że do teściów nie mówi się „mamo,tato”.Mówi się „pan,pani” albo na Ty.

Na „Ty” mówi się częściej niż u nas,np kelnerzy w restauracji albo koleżanki mojej córki do mnie.Do szefów w pracy też.Jak się kogoś o coś pyta na ulicy.No częściej,częściej, niż u nas.Zeby było mniej formalnie i bardziej młodzieżowo.I mimo wszystko nie wyczuwa się braku szacunku.

 

IMG_1002

Jeszcze innym zwyczajem jest,że gdy kobieta wychodzi za mąż to nie zmienia nazwiska.Całe życie ma to samo.Dzieci oczywiście mają nazwisko ojca.Na drzwiach domów albo na dzwonkach do domów stoją zawsze dwa nazwiska:Jej i Jego.Ja wychodziłam za mąż w Polsce więc w Polsce nazywam się Sitkowska-Cotugno a we Włoszech Anna Sitkowska………Nikt tego nie potrafi wymówić:)

IMG_0334

Tyle obyczajów póki co mi się przypomniało a teraz czas na przepis na RISOTTO Z TRUSKAWKAMI:

400 g sypkiego ryżu,

2,5 l rosołu

20 truskawek

Wino białe,wytrawne,cienkie,12v

tarty ser parmezan,1 cebula,, łyżka masła

Kroimy truskawki na kawałeczki,wrzucamy do litrowego dzbanka,zalewamy winem i odstawiamy na godzinę.Gotujemy rosół jak do risotta żółtego z grzybami.Przygotowujemy w dużym garnku trochę oleju z oliwy z masłem i podgrzewamy pokrojoną drobno cebulę na szklisto.Wrzucamy do tego ryż i mieszamy.Zanim ryż zacznie przywierać do garnka wlewamy hohelkę rosołu.Mieszamy,zmniejszamy ogień do minimum.

Teraz wlewamy nasze truskawki namoczone w winie.I działamy jak przy risotcie z grzybami:mieszamy,dolewamy rosołu jak podeschnie,dosypujemy soli do smaku.Pod koniec dosypujemy tartego sera.Zauważycie sami,że podczas gotowania truskawki rozpuszczają się i dają naszej potrawie różowy kolor…I właśnie o to nam chodziło:)

Print Friendly
Bez kategorii,codzienność,Italia,kulinarne,podroze,lifestyl,ludzie,przepisnawlochy.blog.pl,przepisy
2 comments on “OPIS OBYCZAJOW część 1 / RISOTTO Z TRUSKAWKAMI
    • risotto alla milanese,risotto z truskawkami,risotto z cytryną i cukiniami,risotto z serem taleggio…ale znam jeszcze więcej!Pomyślę i napiszę,obiecuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>