PLAC GAE AULENTI / MEDIOLAN / RISOTTO ALLA MILANESE

IMG-20160407-WA0001w 2012  roku wybudowano symbol nowoczesności Mediolanu-Plac Gae Aulenti.Znajduje się on dokładnie w środku Mediolanu.Ma 100 m średnicy.Jest podniesiony na 6 metrów od normalnej wysokości ulicy.Jedzie się na niego jeden przystanek ze Stacji Centralnej.Zdjęcie powyżej prezentuje widok z Placu na budynek o nazwie Pionowy Las.

 

IMG-20160407-WA0010Wewnątrz: fontanny,oczka i chodniki do spacerowania pomiędzy nimi.Dookoła sklepy.Dzięki wymyślnym trąbom możemy posłuchać co ktoś ma nam do powiedzenia z innego poziomu Placu:IMG-20160407-WA0005

Na Gae Aulenti organizują Pokazy Mody.Kręcą reklamy i teledyski.Na Gae Aulenti zbiera się młodzież ale też ludzie biznesu bo tu,w najwyższym wieżowcu Włoch, ma swoją siedzibę Bank Unicredyt:IMG-20160407-WA0011

Wciąż jesteśmy w Mediolanie więc czas na Mediolańskie Risotto,RISOTTO ALLA MILANESE:

składniki:

2 garście suchych grzybów

2,5 litra rosołu,może być z dwóch kostek rosołowych

400g sypkiego ryżu

torebeczka szafranu

tarty ser parmezan

1 cebulaIMG-20160409-WA0004[2]

W misce namaczamy w gorącej wodzie suszone grzyby.Gotujemy rosół.

Do dużego garnka wlewamy nieco oliwy z oliwek i dodajemy łyżkę masła.Do tego wrzucamy jedną drobno posiekaną cebulę i czekamy aż się zaszkli.Wtedy wrzucamy do garnka suchy ryż i mieszamy.Po chwili wrzucamy nasze odcedzone grzyby i znów mieszamy.Do garnka z ryżem i grzybami zaczynamy wlewać po łyżce wazowej naszego rosołu.Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum.Co jakiś czas dodajemy rosołu,mieszamy,dodajemy soli,sprawdzamy żeby nasze risotto nie przykleiło się do gara i smakujemy czy już się ugotowało.Będzie gotowe jak zacznie kończyć się rosół.

Ja zaraz na początku gotowania dodaję mu nieco białego wina.Pod koniec dodajemy torebeczkę szafranu i mieszamy by risotto się zżółciło.Sypiemy też trochę tartego sera parmezan do smaku,mieszamy i gotowe!

PS:Jak widzicie,gotowanie risotta polega głównie na mieszaniu:)

Print Friendly
Bez kategorii,codzienność,Italia,kulinarne,podroze,lifestyl,przepisy,włochy
11 comments on “PLAC GAE AULENTI / MEDIOLAN / RISOTTO ALLA MILANESE
  1. Jeżeli chcesz odchudzić się zdrowo, bezpiecznie i na stałe skorzystaj z programu naszego centrum redukcji wagi. Oferujmy bezpłatne konsultacje przez cały czas odchudzania a także po jego zakończeniu. Nie musisz opuszczać posiłków. Możesz jeść trzy posiłki dziennie i jeszcze dwie przekąski! Dołącz do tysięcy zadowolonych osób które nie tyją po zakończeniu odchudzania.
    Wchodząc na stronę:

    http://www.idealnafigura.com/gberes

    • Skoro uwielbiasz włoską kuchnię to wiele u mnie znajdziesz:np stare przepisy od mojej teściowejwszystko włoskie z dziada pradziada!A ja dziękuję za czekoladę.Pozdrawiam,Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>