WIELKANOC WE WŁOSZECH / część 2 / CIASTO WIELKANOCNE

IMG-20150404-WA0000[1]

W Wielkanoc jest msza rezurekcyjna ale nie celebruje się śniadania a tylko obiad a potem ciepłą kolację.

Wiecie co się celebruje na Wielkanoc??

Na Wielkanoc celebruje się fryzjera.Na Wielkanoc wszystkie kobiety mają nowy kolor na głowie i nowe fryzury.Namęczyć się na święta nie namęczą bo posprzątane mają zawsze (sprzątają codziennie ) a na obiad wielkanocny zamówiły miejsce w restauracji z widokiem na jezioro lub góry i mają święty spokój (i dobrze uczesane włosy).

IMG-20160319-WA0001Mogą najwyżej zrobić wielkanocne słone ciasto.

Kupujemy w sklepie w dziale lodówkowym płaty ciast do ciasta francuskiego,”pasta sfoglia” albo ciasto „brisee”.

500 g szpinaku,główkę cykorii,olej, 1 ząbek czosnku,100 g szynki,100 g boczku,1 mozarellę,3 jajka i śmietanę do gotowania.

Na oleju podgrzać ząbek czosnku pokrojony na kawałeczki.Wrzucić liście szpinaku i dusić mieszając.Dodać pokrojoną w poprzek cykorię i dusić dalej mieszając.Posolić odrobinę i posypać tartym parmezanem.Zdjąć z ognia.Do uduszonych szpinaku i cykorii dodać pokrojoną w kosteczki szynkę,boczek i mozarellę.W międzyczasie ugotować na twardo jajka.

Na szeroką tortownicę rozłożyć ciasto razem z papirusem(w który było było ono zawinięte w paczce).Do środka wlać szpinak z resztą,ułożyć wewnątrz ugotowane,pokrojone na pół jajka.Posmarować wierzch śmietaną do gotowania,posypać tartym parmezanem,wsadzić do rozgrzanego na 180 stopni pieca na pół godziny a potem ze smakiem zjeść!

 

 

S6300243Digital StillCameraDigital StillCamera

Print Friendly
Bez kategorii,codzienność,Italia,kulinarne,podroze,lifestyl,przepisy,włochy,zwyczaje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>